Picie gorących rozgrzewających cocktaili, wina grzanego czy podgrzanego piwa jest bardzo popularnym elementem w polskich restauracjach, barach czy na jarmarkach świątecznych. Szczególnie, gdy za nami spadł już pierwsze śnieg, a niższe temperatury są już odczuwalne. Jako miłośnicy jałowcowego trunku zawsze brakowało nam ginu w rozgrzewającym stylu, dlatego 2021 roku zagościliśmy podczas Poznańskiego Betlejem, gdzie prezentowaliśmy nasze autorskie przepisy rozgrzewające z wykorzystaniem owego trunku. Mimo, że picie grzanego ginu znane jest od 18stego wieku w Londyńskiej historii, natomiast w Ameryce rozgrzewający napój wypromował się dość znacząco od 2000 roku, to nadal w naszym kraju potrafi wzbudzić ciekawość.
Znajomość i poszerzające się kultura związana z ginem mocno rośnie, dlatego w tym roku pojawiając się już na licznych targach czy opowiadając o owym trunku zauważyłem co raz większe zainteresowanie, w poznaniu ginu na ciepło czy również wykorzystania wody tonic w ciepłych połączniach. Poniżej przedstawiam Wam kilka przepisów, życząc Wam ginialnych wrażeń i rozgrzewających wieczorów.
Grzany Gin z suszonymi owocami
Składniki: 70 ml Jonston Hibiskus, 140 ml wody, 4 plastry suszonego jabłka, ok. 15g suszonej żurawiny, szczypta mielonego kardamon, liść laurowy oraz suszony kwiat róży (najlepiej w całości), 1 łyżeczka miodu (jeśli lubicie bardziej słodkie smaki, oczywiście dodajemy według uznania).
Sposób przygotowania: żurawinę, jabłko, kardamon, liść laurowy oraz kwiat róży podsmażamy na spokojnym ogniu w garnku z 20 ml wody. Jak już nasze aromaty się uwolnią w powietrzu, a owoce delikatnie zmiękną, dolewamy 100 ml wody, 60 ml ginu Jonston Hibiskus oraz dajemy łyżeczkę miodu. Podgrzewamy.
WAŻNE! Podgrzewamy maksymalnie do 65 stopni.
Ostatni z etapów to już degustacja, czyli owoce wraz z napojem przelewamy do naszego ulubionego kubka: Jemy i pijemy, siadając wygodnie na kanapie z książką lub przed Netflixem. :)
PUNCH SLOEBERRY GIN Z MASŁEM I SOKIEM JABŁKOWYM
Tutaj przepis zaczerpnięty prosto z Austrii na dłuższe spędzenie czasu, czyli propozycja na punch w Twoim ulubionym gronie.
Składniki: Butelka Sloeberry Blue Gin, 3L soku tłoczonego jabłkowego, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki masła, migdały.
Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy z cukrem, dolewamy soku, następnie ginu. Podgrzewamy do 65 stopni oraz dekorujemy migdałami.
WAŻNE! Podgrzewamy maksymalnie do 65 stopni.
Wino grzane z tonicem kwiat bzu od Fever Tree
Składniki: Czerwone wytrwane wino 150 ml, ulubione przyprawy, jeśli lubisz na słodko dodaj miodu lub cukru. 100 ml Fever Tree Elderflower Tonic.
Sposób przygotowania: Wino z Twoimi ulubionymi przyprawami podgrzewamy do 70 stopni.
Czas na serwis, przelewamy wino do Wasze ulubionego kubka/ szklanki, wlewamy tonic kwiat bzu i cieszymy się winem grzanym w nowym stylu. PS. Dekorujemy suszonymi kwiatami czy owocami według uznania.