Promocje
Sir Edmond Vanilia wanilia gin 700 ml
Sir Edmond Vanilia wanilia gin 700 ml
202,00 zł 185,84 zł
szt.
Caorunn Small Batch Scottish Gin 700 ml
Caorunn Small Batch Scottish Gin 700 ml
163,90 zł 150,79 zł
szt.
Portobello Celebrated Butter Gin 700 ml
Portobello Celebrated Butter Gin 700 ml
162,99 zł 149,95 zł
szt.
Edinburgh Classic Gin 700 ml
Edinburgh Classic Gin 700 ml
147,81 zł 135,99 zł
szt.
Portobello Navy Strengh Gin 0,5L
Portobello Navy Strengh Gin 0,5L
141,86 zł 130,51 zł
szt.
Portobello Road Gin 700 ml
Portobello Road Gin 700 ml
144,32 zł 132,77 zł
szt.
Damrak Gin 700 ml
Damrak Gin 700 ml
112,31 zł 103,33 zł
szt.
Jonston Negroni Cocktail 0,5 L
Jonston Negroni Cocktail 0,5 L
89,00 zł 80,10 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Grzany gin, czyli alkohol nie tylko na lato 0
Grzany gin, czyli alkohol nie tylko na lato

Picie gorących rozgrzewających cocktaili, wina grzanego czy podgrzanego piwa jest bardzo popularnym elementem w polskich restauracjach, barach czy na jarmarkach świątecznych. Szczególnie, gdy za nami spadł już pierwsze śnieg, a niższe temperatury są już odczuwalne. Jako miłośnicy jałowcowego trunku zawsze brakowało nam ginu w rozgrzewającym stylu, dlatego 2021 roku zagościliśmy podczas Poznańskiego Betlejem, gdzie prezentowaliśmy nasze autorskie przepisy rozgrzewające z wykorzystaniem owego trunku. Mimo, że picie grzanego ginu znane jest od 18stego wieku w Londyńskiej historii, natomiast w Ameryce rozgrzewający napój wypromował się dość znacząco od 2000 roku, to nadal w naszym kraju potrafi wzbudzić ciekawość. 

Znajomość i poszerzające się kultura związana z ginem mocno rośnie, dlatego w tym roku pojawiając się już na licznych targach czy opowiadając o owym trunku zauważyłem co raz większe zainteresowanie, w poznaniu ginu na ciepło czy również wykorzystania wody tonic w ciepłych połączniach. Poniżej przedstawiam Wam kilka przepisów, życząc Wam ginialnych wrażeń i rozgrzewających wieczorów.

 

Grzany Gin z suszonymi owocami

 

Składniki: 70 ml Jonston Hibiskus, 140 ml wody, 4 plastry suszonego jabłka, ok. 15g suszonej żurawiny, szczypta mielonego kardamon, liść laurowy oraz suszony kwiat róży (najlepiej w całości), 1 łyżeczka miodu (jeśli lubicie bardziej słodkie smaki, oczywiście dodajemy według uznania).

Sposób przygotowania: żurawinę, jabłko, kardamon, liść laurowy oraz kwiat róży podsmażamy na spokojnym ogniu w garnku z 20 ml wody. Jak już nasze aromaty się uwolnią w powietrzu, a owoce delikatnie zmiękną, dolewamy 100 ml wody, 60 ml ginu Jonston Hibiskus oraz dajemy łyżeczkę miodu. Podgrzewamy.

WAŻNE! Podgrzewamy maksymalnie do 65 stopni.

Ostatni z etapów to już degustacja, czyli owoce wraz z napojem przelewamy do naszego ulubionego kubka: Jemy i pijemy, siadając wygodnie na kanapie z książką lub przed Netflixem. :) 

 

 

 PUNCH SLOEBERRY GIN Z MASŁEM I SOKIEM JABŁKOWYM

Tutaj przepis zaczerpnięty prosto z Austrii na dłuższe spędzenie czasu, czyli propozycja na punch w Twoim ulubionym gronie.

Składniki: Butelka Sloeberry Blue Gin, 3L soku tłoczonego jabłkowego, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki masła, migdały.

Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy z cukrem, dolewamy soku, następnie ginu. Podgrzewamy do 65 stopni oraz dekorujemy migdałami.

WAŻNE! Podgrzewamy maksymalnie do 65 stopni.

 

Wino grzane z tonicem kwiat bzu od Fever Tree

Składniki: Czerwone wytrwane wino 150 ml, ulubione przyprawy, jeśli lubisz na słodko dodaj miodu lub cukru. 100 ml Fever Tree Elderflower Tonic.

Sposób przygotowania: Wino z Twoimi ulubionymi przyprawami podgrzewamy do 70 stopni.

Czas na serwis, przelewamy wino do Wasze ulubionego kubka/ szklanki, wlewamy tonic kwiat bzu i cieszymy się winem grzanym w nowym stylu. PS. Dekorujemy suszonymi kwiatami czy owocami według uznania.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl